Czym jest żywność funkcjonalna?
Produkty funkcjonalne to żywność,
której poza podstawowym zadaniem, jakim jest odżywianie, przypisuje się
fizjologiczny wpływ na ludzki organizm; może np.
obniżać poziom cholesterolu, wzmacniać układ odpornościowy, przywracać równowagę mikrobiologiczną układu pokarmowego, wspomagać leczenie zespołu jelita drażliwego, działać przeciwzapalnie. Nazywana jest również żywnością probiotyczną.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BBywno%C5%9B%C4%87_funkcjonalna
Książka pt. Żywność funkcjonalna wydawnictwa Vital
to propozycja dla osób dbających o zdrowie i interesujących się wpływem produktów żywnościowych na funkcjonowanie organizmu człowieka. Autorzy zawarli w niej charakterystykę ponad 50 uznanych za najzdrowszych produktów spożywczych. Wśród nich np. otręby, spirulina, aloes, czarne jagody, oliwki, granaty czy awokado.
W książce szczegółowo omawiany jest wpływ produktów na zdrowie, polecanie przy konkretnych schorzeniach, ale znajdziemy w niej także przepisy z wykorzystaniem leczniczych środków spożywczych.
Książka została napisana przystępnym i zrozumiałym językiem, nie zawiera typowo naukowych określeń, co stanowi jej dodatkowy atut. Czyta się naprawdę przyjemnie, a wiedza w niej zawarta może przyczynić się do wzrostu świadomości, jeśli chodzi o zdrowotne właściwości wielu produktów spożywczych.
Polecam tę ciekawą lekturę :)
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BBywno%C5%9B%C4%87_funkcjonalna
Książka pt. Żywność funkcjonalna wydawnictwa Vital
to propozycja dla osób dbających o zdrowie i interesujących się wpływem produktów żywnościowych na funkcjonowanie organizmu człowieka. Autorzy zawarli w niej charakterystykę ponad 50 uznanych za najzdrowszych produktów spożywczych. Wśród nich np. otręby, spirulina, aloes, czarne jagody, oliwki, granaty czy awokado.
W książce szczegółowo omawiany jest wpływ produktów na zdrowie, polecanie przy konkretnych schorzeniach, ale znajdziemy w niej także przepisy z wykorzystaniem leczniczych środków spożywczych.
Książka została napisana przystępnym i zrozumiałym językiem, nie zawiera typowo naukowych określeń, co stanowi jej dodatkowy atut. Czyta się naprawdę przyjemnie, a wiedza w niej zawarta może przyczynić się do wzrostu świadomości, jeśli chodzi o zdrowotne właściwości wielu produktów spożywczych.
Polecam tę ciekawą lekturę :)
Chętnie bym ją przeglądnęła :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie książki :) Lubię wiedzieć jakie pozytywne właściwości może mieć to co jem :)
OdpowiedzUsuńJa również lubię tego typu poradniki :)
UsuńKoniecznie muszę przeczytać :)
OdpowiedzUsuńRozejrzę się za nią :) chętnie dowiem się kilku ciekawostek.
OdpowiedzUsuńciekawa książka, zainteresowałaby mnie bez wątpienia :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa propozycja, z chęcią bym ją przeczytała :-)
OdpowiedzUsuńKsiążka jak najbardziej dla mnie :)
OdpowiedzUsuńja jestem już od roku na diecie z niskim indeksem ze względu na chorobę i taka książką to tylko dla mnie do poczytania z czystej przyjemności :)
OdpowiedzUsuńweronikarudnicka.pl
"Lektura" przydatna i również ją polecam! :)
OdpowiedzUsuńKiedyś jedzenie było tylko jedzeniem, jadło się to, co było i nie zastanawiało nad czym, czy dieta ma wpływ na zdrowie. Dzięki poradnikom możemy tak ułożyć posiłki, aby zapewnić wspomaganie naszego ciała - super :)
OdpowiedzUsuń